Het traject met Bouwlokaal


De transitie naar een nieuwe generatie leiders is een veelomvattend proces dat jaren kan duren. Bouwlokaal begeleidt zowel huidige eigenaren als opvolgers binnen één (maatwerk)traject met als hoofddoel: het voortbestaan van het bureau. Na een uitgebreid kennismakingsgesprek, doorlopen we in het begeleidingstraject drie fases. Fases die we op maat aanpassen aan de betreffende bureausituatie.

Image

Fase 1

Inventarisatie en advies

Fase 1 image

Fase 2

Ontwikkeling en uitvoering

Fase 2 image

Fase 3

Implementatie

Fase 3 image
All fases graph

Fase 1 duurt ongeveer 3 maanden.

Elk leiderschapstransitietraject begint met het in kaart brengen van de stand van zaken. Zijn er eerder leiderschaps- wisselingen geweest binnen het bureau? Hoe lang willen de huidige eigenaren nog doorwerken? Zijn er kandidaat-opvolgers in beeld? Wat zijn hun kwaliteiten en competenties? Wat is de eigendomsstructuur en de waarde van het bureau? 

Tijdens deze inventariserende gesprekken komen ook de succes- en faalfactoren aan het licht. Het (h)erkennen van deze aandachtspunten is belangrijk voor een soepel verloop van de transitie. Zodra we een helder beeld hebben van hoe het bureau er momenteel voor staat, ontwikkelen we een plan van aanpak voor fase 2.

Houd voor fase 2 rekening met een duur van zo’n 5-8 maanden.

In deze fase bereidt Bouwlokaal de eigendoms- en leiderschapstransitie voor en ontwikkelen we gezamenlijk een herhaalbare transitiestructuur. Verder moeten kandidaat-opvolgers onderzoeken of het partnerschap écht iets voor hun is. Hierin worden ze begeleidt door Tamara. Tegelijkertijd moeten de huidige eigenaren er zeker van zijn dat ze met de partner-kandidaten verder willen. 

Als voor 100% duidelijk is dat de huidige eigenaren en kandidaat-opvolgers in zee willen, vindt aan het einde van fase 2 de eigendomstransitie plaats.

De duur en aanpak van fase 3 hangt erg af van de situatie binnen het bureau.

Is alles bij de notaris vastgelegd en de eigendomstransitie voltooid? Dan start, na het champagnemoment, de laatste fase van de leiderschapstransitie. Hierin bouwen de huidige partners hun verantwoordelijkheden af en dragen ze hun netwerk over aan de opvolgers. Ze leren hun huidige functie loslaten en gaan op een ander niveau opereren. Hun leidinggevende rol verandert in die van coach voor de opvolgers.

In deze fase groeien de opvolgers in hun rol van bureauleiding en werkgever. Ze leren een boegbeeld voor het bureau te zijn en bekwamen zich verder in; het doen van acquisitie, het opbouwen van een netwerk, het maken van marktconforme offertes en het inspelen op veranderingen in de markt. Bouwlokaal vervult hierin, waar nodig, een adviserende en coachende rol.

Geïnteresseerd in ons traject of een adviesgesprek? 

Neem contact op met Bouwlokaal.


Frank Pörtzgen

06 22 78 99 88
frank@bouwlokaal.nl 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Bouwlokaal nieuws.

Image

Meer weten?

Download onze whitepaper ‘Leiderschapstransitie bij architectenbureaus’.

24 september 2021 vertellen we tijdens een netwerkbijeenkomst van de BNA over onze whitepaer aan de hand van praktijkvoorbeelden. Je kunt je hier aanmelden.

Overige activiteiten

Meer weten of sessie bijwonen? Neem contact op met Bouwlokaal.

Bouwlokaal SociëteitInspiratiesessies voor eigenaren van architectenbureaus

Bouwlokaal ClubInspiratiesessies voor (potentiële) opvolgers van architectenbureaus

Ondernemerschaps-trajectenIndividuele begeleiding of interne sessies voor teams


Download whitepaper

Ja, mail mij de gratis whitepaper.