Menu
Inschrijven

Over de opleiding

Ondernemerschap voor ruimtelijk ontwerpers verstevigt het fundament onder je carrière. Je scherpt je professionele visie aan, je netwerk groeit en je ontwikkelt de vaardigheden die een ondernemer nodig heeft. En daar heb je als werknemer zeker zo veel aan!

Zo ziet de opleiding eruit

Ondernemerschap voor ruimtelijk ontwerpers is een opleiding van vijf maanden. In die tijd kom je twaalf keer met maximaal 18 medestudenten en je opleiders bij elkaar in Arnhem voor theorielessen, workshops, overleg, intervisie en coaching. In zes stappen (download het stappenplan) werken we aan twee pijlers: Visie & plan en Partners & praktijk.

Pijler 1: Visie en plan

De eerste pijler is: leren ondernemen vanuit je hart, met kennis van wat levensvatbaar en haalbaar is. Je houdt je bezig met je eigen toekomst als ondernemend professional en je ontwikkelt de vaardigheden die je daarvoor nodig hebt. 

Aan het eind van het traject heb je een heldere visie op ondernemen en een plan voor hoe jij je vak wilt uitoefenen. Dit komt aan bod:  
  • Doelen, strategie, business model canvas 
  • SWOT-analyse, Golden Circle, 
  • Plan van aanpak

Pijler 2: Partners en praktijk

Aan de tweede pijler bouw je samen met een van onze partners. Aan het begin van de opleiding krijg je een werkopdracht waarmee je in de praktijk je ondernemersvaardigheden oefent. In ongeveer veertig uur beantwoord je een bedrijfsmatige vraag en in ruil daarvoor betaalt de partner mee aan je opleiding.

Deze werkopdracht is facultatief, maar blijkt in de praktijk van onschatbare waarde. 

Sterk ondernemingsplan

Gedurende de opleiding ontwikkel je ondernemingsvaardigheden en een eigen ondernemingsplan. Hiermee heb je een stevig fundament voor het vervolg van je carrière. 

Dit is waar je mee aan het werk gaat: 
  • Klanttypen en acquisitie 
  • Verdienmodellen en financiële planning 
  • Concurrentie- en marktanalyse 
  • Marketing

Jij kiest

Met welke vraag je aan de slag gaat, bepaal je zelf. Helemaal aan het begin, nog vóór de colleges van start gaan, presenteren partner en student zich aan elkaar tijdens een matchingbijeenkomst. Ze pitchen hun werkopdracht en jij wat je zou willen doen. Als er een match is, bepaal je in overleg hoe je de werkopdracht uitvoert: wekelijks een paar uur, of meer geconcentreerd in een kortere periode.

Hoofddocenten

Tamara Rookus

Hoofddocent
Bij Bouwlokaal is Tamara Rookus docent businessmodellen, strategie en creatief ondernemerschap. Daarbuiten is zij verbonden aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten, waar ze de minor Creatief ondernemerschap ontwikkelde, onderzoek doet naar business modellen van creatieve professionals en verantwoordelijk is voor de vijfdaagse masterclass Business Model Canvas voor alumni.

Frank Pörtzgen

Hoofddocent
Frank Pörtzgen geeft les over klanten en acquisitie, communicatie en relatiebeheer, inkomsten en kosten en onderhandelen. Hij is architect en bijna 20 jaar partner bij Wiegerinck architectuur en stedenbouw. Frank is hier verantwoordelijk voor het acquireren van projecten, strategie en beleid van het bureau, advies aan opdrachtgevers en eindverantwoordelijk voor complexe processen als het bouwen van ziekenhuizen. Zijn bureau in Arnhem faciliteert de bijeenkomsten.

Marlies Leupen

Docent pitchen en presenteren
Marlies Leupen is docent pitchen en presenteren bij Bouwlokaal. Vanuit haar brede praktijkervaring ontwikkelt en verzorgt Marlies sinds 2004 trainingen op maat voor ondernemers in de culturele sector. Via interactieve workshops leert zij creatieve professionals hoe zij hun plannen en ideeën overtuigend kunnen presenteren.

Inschrijven

De volgende editie van de opleiding is nog niet gepland. Houd deze website en onze Facebookpagina in de gaten of meld je aan voor onze nieuwsbrief

JA, IK SCHRIJF ME IN! Inschrijven introductieavond

Gastdocenten

Bouwlokaal werkt met een groot team gastdocenten die lessen geven vanuit hun expertise en dagelijkse praktijk. We zorgen er altijd voor dat alle onderdelen van de bouwketen vertegenwoordigd zijn, waardoor je een kijkje achter de schermen krijgt en je visie ontwikkelt op basis van eerlijke praktijkverhalen.
Dit waren gastdocenten uit voorgaande jaren:
ir. Michiel Akkersdijk
Adviseur bij Buro SBH
Erwin van Aalten
hoofd vastgoedprojecten bij ziekenhuis Rijnstate
ir. Koen Arts
algemeen directeur van Wiegerinck architectuur stedenbouw
Addy de Boer
directeur van Nexit architecten
ir. Dinant te Brinke
directeur van BAM Utiliteitsbouw
ir. Gijs Frencken
hoofdadviseur stedenbouw en landschap gemeente Arnhem
ir. Peter Groot
directeur van Hoogte Twee architecten
drs. Marcel de Jongh
directeur van en adviseur bij Buro SBH
mr. Patricia van der Lelie
jurist contracten- en bouwrecht bij ABT
Hen van Ramshorst
wijkontwikkelaar bij Volkshuisvesting Arnhem
drs. Lex Roseboom
lid Raad van Bestuur bij AxionContinu
ir. Marie-Jeanne Sas
directeur van opZoom architecten

Partners

Bouwlokaal legt een link naar alle onderdelen van de bouwketen. Dat doen we samen met ruim twintig partners uit bedrijfsleven en non-profit sector. Bekijk ook de pagina over onze partners